Ασφάλεια κατοικίας

Συμπλήρωσε – Σύγκρινε – Ασφαλίσου


Ζητήστε προσφορά και μειώστε το κόστος ασφάλισης της κατοικίας σας.

[[[["field25","equal_to","\u039d\u03b1\u03b9"]],[["show_fields","field21,field22"]],"and"]]
1 Step 1
Κατοικία (Στοιχεία Ασφάλισης)
Τ.Κ.
Έτος Κατασκευής
Εμβαδόν (Κύριοι Χώροι) τ.μ.
Θέση Στάθμευσης (τ.μ.)
Αποθήκη (τ.μ.)
Έναρξη
Ονοματεπώνυμο
Previous
Next
Τι καλύπτει μια ασφάλεια κατοικίας;

Ασφαλίζοντας το σπίτι σας, οι βασικοί κίνδυνοι από τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε και να περιφρουρήσετε την περιουσία σας είναι η φωτιά, η πλημμύρα, η θύελλα, η καταιγίδα, η διαρροή σωληνώσεων, η θραύση κρυστάλλων, η κλοπή και ο σεισμός. Φυσικά μπορείτε να εξασφαλίσετε την προστασία της περιουσίας σας σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, επιλέγοντας τον συνδυασμό καλύψεων που ταιριάζει στις ανάγκες σας, από μια ευρύτερη γκάμα καλύψεων, οι οποίες συμπληρώνουν τις βασικές. Το βασικό συμβόλαιο που μπορεί να κάνει κανείς καλύπτει τον κίνδυνο από πυρκαγιά που έχει ξεκινήσει μέσα στο σπίτι. Επόμενος συνήθης κίνδυνος αυτός του σεισμού, ενώ ακολουθούν οι πλημμύρες.

Χρειάζομαι ασφάλεια σπιτιού μόνο όταν το σπίτι είναι δικό μου ή ακόμα κι αν είμαι ενοικιαστής;

Η ασφάλιση σπιτιού είναι απαραίτητη όχι μόνο σε περίπτωση που είστε ιδιοκτήτης αλλά και στην περίπτωση που είστε ενοικιαστής. Ως ενοικιαστής, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το σύνολο των οικιακών σας αγαθών και των προσωπικών σας αντικειμένων, είναι πιο ευάλωτο απ’ ότι το κτίριο σε διάφορους κινδύνους. Επομένως, είναι συνετό να ασφαλίζετε τα αντικείμενα αυτά που αποτελούν το περιεχόμενο της οικίας που έχετε ενοικιάσει. Η ασφάλισή του περιεχομένου κατοικίας σάς παρέχει επιπλέον εξασφάλιση και αποτελεσματικότερη λύση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που πιθανώς να σας δημιουργήσει μια ζημιά που θα προκληθεί σε αυτό. Κατά συνέπεια, η ασφάλεια του σπιτιού θα πρέπει να είναι ένα κύριο μέλημα είτε κανείς είναι ενοικιαστής είτε ιδιοκτήτης.

Είναι υποχρεωτικό να ασφαλίσω το ενυπόθηκο ακίνητό μου στην τράπεζα;

Σαν καταναλωτής έχετε δικαίωμα να ασφαλίσετε το ακίνητό σας σε όποια ασφαλιστική εταιρία θέλετε κάνοντας την ανάλογη έρευνα αγοράς και ψάχνοντας τα φθηνότερα ασφάλιστρα για την περίπτωσή σας. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, στην ελεύθερη αγορά μπορείτε να βρείτε σημαντικά χαμηλότερα ασφάλιστρα από τις ασφαλιστικές εταιρίες των τραπεζών. Απλά η επιλογή σας πρέπει να πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η εκάστοτε τράπεζα (π.χ. συγκεκριμένες καλύψεις και κάλυψη σε συγκεκριμένες αξίες ανα τ.μ.). Σύμφωνα με την εγκύκλιο 462 της Τράπεζας της Ελλάδος για την προώθηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων από πιστωτικά ιδρύματα (κατεβάστε την εδώ) η οποία έχει κοινοποιηθεί και στις διοικήσεις των τραπεζών, υπενθυμίζεται ότι «όταν ο δανειολήπτης προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο που πληροί τις καλύψεις της δανειακής σύμβασης, αυτό πρέπει να γίνεται δεκτό χωρίς καμία καθυστέρηση» και επίσης ότι «ο δανειολήπτης διατηρεί το συμβατικό του δικαίωμα να προσκομίσει ασφαλιστήριο της επιλογής του εφόσον αυτό πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή του σύμβαση» και ότι «ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί με ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της επιλογής του για την εξεύρεση του κατάλληλου ασφαλιστηρίου προϊόντος. Κατ ουδένα τρόπο επιτρέπεται παραπομπή του δανειολήπτη σε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή συνεργαζόμενο με το πιστωτικό ίδρυμα, παραπομπή που θα μπορούσε να εκληφθεί από τον δανειολήπτη ως «υποχρεωτική» στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης».

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το τελικό κόστος της ασφάλειας και σε τι ποσό κυμαίνεται;

Το κόστος της ασφάλισης εξαρτάται κυρίως από το εύρος και το πλήθος των κινδύνων για τους οποίους θα επιλέξετε για να ασφαλιστείτε, καθώς και από διάφορα χαρακτηριστικά της κατοικίας και το εάν διαθέτει μέτρα προστασίας. Η πόρτα ασφαλείας, ο συναγερμός και τα κάγκελα είναι παράγοντες που προσμετρούνται στο κόστος της ασφάλειας. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το κόστος για την ασφάλιση του κτιρίου μπορεί να αρχίζει από 0,5€ ανά τετραγωνικό μέτρο, εάν υπολογίσουμε ότι η αξία ακινήτου ανά τ.μ. ανέρχεται σε 1.000€.

Σωστή εκτίμηση της αξίας κατασκευής του σπιτιού μας

Το τελικό κόστος των ασφάλιστρων θα προκύψει από τις καλύψεις που θέλουμε, τα τετραγωνικά του σπιτιού μας και την αξία κατασκευής του οικήματος. Τι σημαίνει με απλά λόγια “αξία κατασκευής”; Πόσα χρήματα θα χρειαστούμε (δηλαδή πόσα χρήματα θα μας δώσει η εταιρεία που έχουμε κάνει την ασφάλιση) για να φτιάξουμε από την αρχή το σπίτι μας όπως ακριβώς ήταν σε περίπτωση που καταστραφεί.

Φαινόμενο Υπασφάλισης

Με τον σωστό υπολογισμό της αξίας, μπορούμε να αποφύγουμε τη δεύτερη μεγάλη παγίδα που ονομάζεται υπασφάλιση. Τι είναι το φαινόμενο της “υπασφάλισης”; Όταν ένα κτήριο ασφαλίζεται σε αξία χαμηλότερη από αυτή της κατασκευής του. Ο όρος μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητός με ένα παράδειγμα. Παίρνουμε σαν δεδομένο ότι ένα σπίτι αξίζει πραγματικά 200.000 ευρώ και εμείς το ασφαλίζουμε για 100.000 ευρώ. Τότε σε περίπτωση ζημιάς που φτάνει τις 20.000 ευρώ θα πάρουμε από την ασφαλιστική μας το 50% της ζημιάς, δηλαδή 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή παίρνουμε το μισό, επειδή η ασφάλεια που έχουμε κάνει αφορά το πενήντα τοις εκατό της αξίας του. Γενικά, όμως, ισχύει ο αποκαλούμενος αναλογικός όρος.

Τι πρέπει να προσέξω όταν επιλέγω την ασφαλιστική εταιρεία που θα ασφαλίσει το σπίτι μου;

Η ασφάλιση της κατοικίας σας, σημαίνει ότι εμπιστεύεστε το πιο ζωτικό περιουσιακό σας στοιχείο στην Ασφαλιστική Εταιρεία, οπότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή της. Παράγοντας όπως η φερεγγυότητα και η υψηλή αποθεματοποίηση είναι βασικοί δείκτες που δείχνουν την ευρωστία της και θα πρέπει να τους λαμβάνετε υπόψη σας πριν την τελική σας επιλογή.