Blog

Check out market updates

Συμβουλές για να βρείτε το ιδανικό σπίτι

Τώρα που είστε έτοιμοι να αγοράσετε ένα σπίτι, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βρείτε ένα σπίτι που ταιριάζει στις επιθυμίες σας, στις απαιτήσεις σας αλλά και στις δυνατότητές σας ώστε να το αποκτήσετε. Ξεκινήστε από την παραδοχή ότι τέλειο σπίτι δεν υπάρχει. Υπάρχει, όμως, ιδανική επιλογή σπιτιού, είναι διαφορετική για τον καθένα και βασίζεται στη σχέση: τι σπίτι απέκτησα – πόσο πλήρωσα γι αυτό. Για να επλέξετε ένα σπίτι με τον καλύτερο τρόπο μπορείτε να εφαρμόσετε τη μέθοδο του αποκλεισμού.

 • Αγοράστε ό,τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά
  Είναι εύκολο να κάνετε υπέρβαση του προϋπολογισμού σας κατά την αγορά ενός σπιτιού, που δικαιολογημένα θέλετε να είναι το καλύτερο που μπορείτε να αγοράσετε. Εξετάστε τα οικονομικά σας, έχοντας κατά νου τις τρέχουσες και τις μελλοντικές δαπάνες. Είναι πιο έξυπνο να αγοράσετε ένα σπίτι, που μπορείτε εύκολα να συντηρήσετε, παρά κάποιο για το οποίο θα πιεστείτε πολύ. Μείνετε προσγειωμένοι και θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε απρόβλεπτες οικονομικές υποχρεώσεις και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αργότερα.
 • Επιλέξτε περιοχή
  Η περιοχή που βρίσκεται ένα σπίτι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ένα σπίτι που βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο, θορυβώδη δρόμο μπορεί να είναι λιγότερο ευχάριστο, σε σχέση με κάποιο που βρίσκεται σε μια ήσυχη, απομονωμένη τοποθεσία. Επιπλέον, ένα σπίτι σε προάστιο, όταν έρχεται η ώρα να μεταπωληθεί, είναι πιθανό να αξίζει περισσότερο από ένα σε μια πολυσύχναστη περιοχή. Γι΄αυτό, θεωρήστε την τοποθεσία ενός σπιτιού πιο σημαντική από ένα θεαματικό εσωτερικό χώρο. Όταν αγοράζετε ένα σπίτι, αγοράζετε επίσης μια γειτονιά, γι’ αυτό σκεφθείτε αν και αυτή σας ταιριάζει. Σίγουρα, μπορεί να σας αρέσει το ίδιο το σπίτι, αλλά οι γείτονες της διπλανής πόρτας ή το σχολείο απέναντι μπορεί να είναι πάρα πολύ ενοχλητικά για σας. Επίσης, εξετάστε αν σας αρέσει η αισθητική της συγκεκριμένης γειτονιάς και αν μπορεί να σας προσφέρει ό, τι χρειάζεστε. Είναι καλύτερο να βρείτε ένα σπίτι σε μια περιοχή που ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας. Η άμεση πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, η απόσταση από τον τόπο εργασίας, η ύπαρξη στην περιοχή σχολείων ή εμπορικών καταστημάτων, καθώς και η απόσταση από την περιοχή κατοικίας συγγενών και φίλων είναι βασικοί παράμετροι που θα πρέπει να επηρεάσουν την απόφασή σας.
 • Ποιοτικά χαρακτηριστικά
  Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών σας σχετίζεται άμεσα με την επιφάνεια του σπιτιού, τον αριθμό και τη χρήση των δωματίων, τον όροφο, τη θέση στάθμευσης και τους αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, ο προσανατολισμός του, ο αριθμός και το μέγεθος των μπαλκονιών, η θέα, το τζάκι αλλά και η διαρρύθμιση, η διακόσμηση και η επιλογή των υλικών κατασκευής, αποτελούν στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ποιότητα μιας κατοικίας.
 • Χρόνος παράδοσης
  Προσδιορίστε το χρόνο στον οποίο είναι αναγκαίο ή επιθυμητό να κατοικήσετε το νέο σας σπίτι. Αν είναι υπό κατασκευή μπορεί να χρειαστεί έως και ένα έτος μέχρι να παραδοθεί. Αν κατοικείται υπολογίστε το χρόνο που απαιτείται για να εκκενωθεί, καθώς και το χρόνο για να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές ή ανακαινίσεις. Σε όλα αυτά προσθέστε περισσότερο από ένα μήνα για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων.
 • Μακροχρόνια εγκατάσταση
  Όταν ψάχνετε για ένα σπίτι, ψάξτε για κάποιο που θα είναι ιδανικό ώστε να μείνετε σ΄αυτό πολλά χρόνια – τουλάχιστον πέντε έως επτά έτη. Η αγορά και στη συνέχεια η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια και αν προσθέσετε και τα έξοδα που απαιτούνται θα διαπιστώσετε ότι το κόστος είναι μεγάλο. Η διαμονή σας σε ένα σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτά τα πρόσθετα έξοδα. Αναζητήστε κάποιο που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες σας και στις αλλαγές της ζωής σας, όπως για παράδειγμα στην άφιξη ενός μωρού. Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε ένα σπίτι που είναι αρκετά μεγάλο ώστε να ανταποκριθεί στις αναμενόμενες μελλοντικές σας ανάγκες, τότε αναζητήστε αυτό που θα σας επιτρέψει να το αξιοποιήσετε αργότερα αλλάζοντας τον τρόπο χρήσης κάποιων δωματίων. Εξετάστε πώς κάποια δωμάτια μπορούν να σας διευκολύνουν, έτσι ώστε το σπίτι να παραμένει εξαιρετικά λειτουργικό για εσάς στο πέρασμα του χρόνου.
 • Τύπος κατοικίας
  Σκεφτείτε ποιο στιλ σπιτιού σας ταιριάζει καλύτερα: μια μονοκατοικία, ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία ή ένα σπίτι σε συγκρότημα κατοικιών. Δεν έχουν όλα το ίδιο μέγεθος και δεν ταιριάζουν σε κάθε ιδιοκτήτη, για παράδειγμα μια οικογένεια ίσως προτιμά τη διαμονή της σε μονοκατοικία ενώ ένας εργένης σε ένα μικρό διαμέρισμα. Είναι ωραίο να αποκτήσετε ένα σπίτι που είναι καινούριο, όμως τα νεόδμητα δεν είναι πάντα τα καλύτερα. Εξετάστε και τα παλιά σπίτια και μην τα απορρίπτετε λόγω παλαιότητας της κατασκευής. Σε κάποια από αυτά μπορεί να μην σας αρέσει η διακόσμηση που έχει αποφασίσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ίσως όμως διαθέτουν έναν τέτοιο υπόγειο χώρο ή μια τέτοια αυλή που ένα νέο σπίτι δεν μπορεί να έχει.
 • Πρώτα «σπίτι» και μετά επένδυση
  Όταν αγοράζετε ένα σπίτι, μην σκέφτεστε μόνο τα χρήματα που θα αποκτήσετε αν κάποια στιγμή το πουλήσετε. Ένα σπίτι είναι ακριβώς και κατά κύριο λόγο ένα «σπίτι», και όχι μια επένδυση. Έτσι, πρώτα σκεφτείτε ότι αγοράζετε ένα μέρος που θα ζήσετε σ’ αυτό και ύστερα σκεφτείτε την αξία μεταπώλησής του. Άλλωστε η πρόβλεψη και η εκτίμηση της μελλοντικής αξίας του ακινήτου είναι αρκετά δύσκολη για τους εμπειρογνώμονες και άρα πολύ περισσότερο για το μέσο αγοραστή σπιτιού.
 • Προγραμματισμένα έργα
  Αναζητήστε πληροφορίες για προγραμματισμένα έργα στην περιοχή, τα οποία είναι δυνατό να δώσουν υπεραξία στο ακίνητό σας ή σε αντίθετη περίπτωση να το υποβαθμίσουν οπότε θα επηρεαστεί και η αξία μεταπώλησής του.
 • Εξετάστε τη δομή και όχι τη διακόσμηση
  Μη δίνετε πολύ μεγάλη σημασία στη διακόσμηση και μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τον αρχικό σας ενθουσιασμό. Αν η διακόσμηση είναι πολύ ελκυστική μπορεί να καλύπτει κάποια προβλήματα που δεν μπορείτε να δείτε, ενώ αν δεν είναι της αρεσκείας σας μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά.
 • Πρακτικότητα και μεθοδικότητα
  Μην σπαταλάτε χρόνο και κόπο εξετάζοντας σπίτια που εκ των προτέρων γνωρίζετε ότι δεν ικανοποιούν τις στεγαστικές σας ανάγκες. Κρατήστε σημειώσεις σχετικές με τα χαρακτηριστικά των σπιτιών που έχετε δει. Ζητήστε τη βοήθεια συγγενών, φίλων ή ειδικών και μη διστάσετε να επισκεφθείτε το υποψήφιο για αγορά σπίτι όσες φορές είναι απαραίτητες ώστε να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Πηγή: xe.gr